Новини

Як розвивається фінтех у світі та Україні

У першому півріччі покупки в інтернеті зросли до 15,3% загальної кількості операцій, порівнюючи з 14,7% у січні-червні минулого року. Обсяги оплати транспортних послуг зросли на 15%, мобільного зв’язку — на 10%, а благодійних платежів — на 30%. Та й динаміка нових клієнтів була більше ніж вражаючою: +18% у травні та +45% у червні. Такі дані було оприлюднено на Міжнародній конференції Payments & Security EMA.
У першому півріччі покупки в інтернеті зросли до 15,3% загальної кількості операцій, порівнюючи з 14,7% у січні-червні минулого року.

Про перспективи подальшого розвитку цифровізації у фінансовому секторі «Мінфіну» розповів Дмитро Гриджук, CEO INTENS Institute.
Ситуація на глобальному ринку фінтеху

На ринку фінансових технологій у світовому масштабі спостерігається глибока рецесія, через яку лідери цього сегмента зазнають колосальних втрат. Підвищення облікових ставок центробанками багатьох країн і значна інфляція призупинили потік інвестицій у фінтех-стартапи і суттєво знизили капіталізацію провідних фінтех-компаній. За даними Financial Times, майже $0,5 трлн просто зникло з активів фінтех-гігантів.

Так, шведська Klarna, популярність якої різко зросла на ринку BNPL, залучила нове фінансування лише на $7 млрд, що значно нижче від торішньої позначки $45,6 млрд. Компанії довелося звільнити 700 співробітників, або 10% загального штату.

Технологічна компанія Stripe, що стала найдорожчим стартапом у США, у липні втратила 28% своєї внутрішньої оцінки. Тож внутрішнє падіння курсу її акцій до $29 проти $40 у 2021 році знизило передбачувану оцінку Stripe до $74 млрд, порівнюючи з $95 млрд — останньою оцінкою незалежних інвесторів.

Британська Wise дебютувала на Лондонській фондовій біржі ще на початку 2021 року з рекордною початковою вартістю £8,75 млрд ($11 млрд). Проте з того часу вартість акцій впала на колосальні 60%. Так само впали акції австралійського провайдера BNPL компанії Zip — на 80%. Ця компанія також змушена була відмовитися від своїх планів викупити американського конкурента Sezzle Inc. через різке зростання фінансового тиску, спричиненого стрімкою інфляцією.

Ринкова капіталізація популярної брокерської компанії Robinhood у 2022 році впала приблизно до $6 млрд. Після IPO наприкінці липня, коли стало відомо про збитки у понад $3 млрд, акції Robinhood впали на понад 80%. Нині її ринкова вартість на 85% нижча, ніж рік тому.
Стратегія фінтеху в Україні

Вітчизняні фінтехи спрямовують свої зусилля на інновації, що сприяють діджитал-розвитку фінансів.

Які ж саме проєкти формуватимуть фінтех-майбутнє України? На думку експертів світового ринку капіталів і фахівців НБУ, основними з них є:

• Осучаснення інфраструктури платежів, або перехід на нове покоління системи електронних платежів у режимі 24/7 та на основі міжнародного стандарту ISO 20022. Це дозволить забезпечити тіснішу взаємодію українського та європейського фінансових ринків і відкриє доступ їх учасників до додаткових інструментів проведення міжнародних платежів. Крім цього, це дасть можливість інтегруватися в Єдину зону платежів в євро (Single Euro Payments Area, SEPA).

• Впровадження концепції оpen вanking, що передбачає відкриття вітчизняними банками своїх API для інших надавачів платіжних послуг та надання можливості підключатися до інтерфейсів банківських сервісів, обмінюватися з ними даними кожному учаснику ринку, який надає платіжні послуги і має на це дозвіл регулятора.

• Розвиток RegTech, що створить сприятливе середовище для впровадження на ринку фінтех-рішень, які дадуть змогу підвищити ефективність дотримання регуляторних вимог, знизити витрати на комплаєнс, оптимізувати внутрішні процеси та роботу з клієнтами тощо.

• Використання моделей віддаленої ідентифікації та верифікації, що стало надзвичайно актуальним питанням через переміщення українців за кордон та всередині країни внаслідок війни.

• Перехід до безпаперових технологій у фінансовому секторі, аби уникнути при наданні послуг генерування так званого паперового сліду. Це зменшує витрати компаній, а також підвищує корпоративну відповідальність учасників фінансового ринку.

• Впровадження Регуляторної пісочниці, платформи для тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, що ґрунтуються на інноваційних технологіях. Функціонування цієї платформи передбачає тісну взаємодію регулятора зі стартапами та провідними учасниками фінтех-ринку, сприяє розширенню переліку інноваційних фінпослуг та появі дедалі технологічніших учасників фінансового ринку, що посилить цивілізовану конкуренцію.
Ключові вектори цифрової трансформації

Використання Україною новітніх технологічних систем, у тому числі у фінансовій сфері, робить ці хайтеки трендовими і затребуваними. Вже сьогодні можна визначити тенденції, що матимуть вплив на суспільство у найближчому десятиріччі.

Так, американська консалтингова компанія Gartner, що спеціалізується на ринку інформаційних технологій, визначила список інновацій, що допоможуть у досягненні здобутків діджиталізації. До таких ключових сфер експерти компанії відносять імерсивні технології (віртуальну реальність), автоматизацію штучного інтелекту (AI) та розвиток цифрового бізнесу. Якщо докладніше, то основними маркерами цих напрямів є такі:

Для світу віртуальної реальності ключові:

  • децентралізована ідентифікація — система аутентифікації, яка використовує блокчейн, технологію розподілених бухгалтерських книг чи цифрові гаманці;
  • «цифрові люди» — інтерактивне моделювання діяльності людей штучним інтелектом;
    метавсесвіт;
  • невзаємозамінні токени (NFT);
  • Web3.

У межах автоматизації штучного інтелекту до визначальних, на думку експертів, належать:

  • концепт причинно-наслідкових зв’язків у AI;
  • фундаментальні моделі;
  • генеративне програмування;
  • генерація коду машинного навчання.

Щодо розвитку цифрового бізнесу, то тут представлені технології, які допомагають компаніям зробити цей бізнес ефективним і прибутковим:

  • екосистеми хмарних даних;
  • Augmented FinOps (автоматизує традиційні концепції DevOps щодо фінансового управління, бюджетування та оптимізації витрат завдяки застосуванню штучного інтелекту та методів машинного навчання (ML);
  • обчислювальне сховище (CS);
  • сітчаста архітектура кібербезпеки (CSMA);
  • динамічне управління ризиками (DRG);
  • OpenTelemetry (набір інструментів та інтерфейсів для прикладного програмування (API), а також комплектів розробки програмного забезпечення (SDK).

Фінтех