Новини

Провідні асоціації фінансового сектору об'єднались для розвитку відкритого банкінгу в Україні

Українська асоціація ФінТех та інноваційних компаній (УАФІК), Незалежна Асоціація Банків України (НАБУ), Асоціація фінансових інституцій, Асоціація «Страховий бізнес», Асоціація учасників колекторського бізнесу України, Всеукраїнська Асоціація кредитних спілок підписали меморандум "Про взаємодію, співпрацю та публічний діалог в межах робочої платформи у сфері відкритого банкінгу «Ukrainian Open Banking API Hub».

Відповідно до стратегічних цілей Уряду України – засади прозорості та відкритості українського ринку є обов'язковими умовами розвитку фінансового сектору держави. Україна ставить за мету цифровізувати ринок та зробити його доступним для всіх його учасників.

Щоб підтримати цю ініціативу, провідні асоціації фінансового сектору об'єднали зусилля спільно з УАФІК, найбільшою в країні недержавною організацією, що фокусується на національному ринку фінансових технологій та розбудові фінтех екосистеми. Спільними зусиллями експертів асоціації допомагатимуть налагодити ефективний державно-приватний діалог для підготовки пропозицій щодо удосконалення законодавства з питань відкритого банкінгу та платіжних послуг.

«Останнім часом фінтех компанії та банки зрозуміли, що працювати на базі технологій відкритого банкінгу (OpenBanking) набагато вигідніше, ніж конкурувати одне з одним, – коментує Ростислав Дюк, Голова правління УАФІК. «Фінансова екосистема отримує нові сигнали про відкритість та готовність до співпраці та партнерства на ринку. Наша робота сприятиме більш широкому доступу до інформації всіх учасників фінансового ринку».

Ця співпраця також сприятиме швидшій реалізації законодавчих та регулятивних реформ, які можуть зробити ринок більш доступним та прозорим для підприємців. Однією з ініціатив є проведення та участь у громадських обговореннях проєктів нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес.

«Попереду – шлях розроблення й стандартизації відкритих АРІ, адаптації внутрішніх процесів, формування кращих практик, – зазначила Олена Коробкова, виконавча директорка НАБУ. – Відкритий банкінг змінить самі принципи роботи на фінансовому ринку та відкриє нові можливості для українських споживачів і фінтех-компаній. Приміром, п'ять років тому мультифункціональні сервіси доставки продуктів чи їжі в Україні ще майже не працювали. Сьогодні це вже нормальне явище. Адже тепер можна вибрати все необхідне з різних закладів, не виходячи з дому. Зручно, економія часу, а з урахуванням спеціальних пропозицій – ще й економія грошей. Із відкритим банкінгом ми отримаємо схожий сервіс, але у сфері фінансових послуг».

Відкритий банкінг надає усім гравцям ринку актуальне розуміння та сприйняття ситуації, наприклад, технічним стартапам та вендорам онлайнових фінансових послуг, доступ до фінансових даних клієнтів безпечним та зручним способом, за умови отримання згоди на це від клієнта.

Очікується, що це позитивно вплине на реалізацію Державної стратегії розвитку українського фінансового сектору, у якій, з-поміж іншого, йдеться про те, що 80 відсотків усіх провайдерів платіжних послуг працюватимуть у Відкритому Банкінгу до 2025 року. 

Відкритий банкінг, Open Banking